środa, 19 października 2016

Smak świeżych grzybów zimą

Przepis ten skradł moje serce.
Uwielbiam smak grzybów zwłaszcza gdy już zimno,śnieg za oknem...
Pachnie lasem jesienią.

Przepis pochodzi z 1914 r

Potrzebujemy ok 1 kg grzybów, 1 cebulę ,pieprz, sól do smaku.
Wykonanie:
Wierzch grzybów poszatkować w paseczki,sparzyć wodą,opłukać,osuszyć.
tak przygotowane grzyby wrzucamy na rozpuszczone masło,dodajemy cebulę,sól,pieprz.
Całość dusimy ok. godziny pod przykryciem,mieszając od czasu do czasu.
Następnie wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok 45 min. po trzech dniach czynność powtarzamy.
Grzyby idealnie nadają się do sosu ze śmietaną albo jajecznicy.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz