piątek, 30 września 2016

DYNIOWO

Przepis miałam już dawno ale motywacji do realizacji dodała mi czytelniczka.
Prosiła o przepis na zupę dyniową, ale taki sprawdzony.
Sprawdziłam,dzieciaki nie odchodzą od garnka,
A miała być na dwa dni.
Nawet miałam plany zamrozić...




ZUPA KREM Z DYNI

Składniki. większa  dynia, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, mały kawałek świeżego imbiru, 1 duża  cebula, 1 kostka rosołu drobiowego, vegeta, sól, pieprz, trochę sosu sojowego i maggi do smaku, szczypta mielonego imbiru i gałki muszkatołowej. 

Wykonanie: dynię obrać, wydrążyć środek i pokroić w grubą kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju.W garnku zagotować tylko ok  1 litra wody, wrzucić warzywa i dynię oraz zeszkloną cebulę, dodać kostkę rosołową i gotować do miękkości. WYRZUCIĆ PIETRUSZKĘ I SELERA, a marchewkę zmiksować blenderem razem z dynią , doprawić podanymi przyprawami i jeśli zupa będzie zbyt gęsta rozrzedzić przegotowaną wodą. Podawać ze świeżo posiekanym szczypiorkiem z dymki i groszkiem ptysiowym lub grzankami.  UWAGA zupa ma tendencję do gęstnienia jak postoi, wtedy trzeba przy podgrzewaniu dolewać odrobinę wody. Nie gotować na początku więcej wody niż 1 litr, bo będzie za rzadka.

Nie bójmy się dodawać przypraw. Doprawiajmy do momentu przełamania słodkiego smaku.Próbujcie i dzielcie się wrażeniami. A może ktoś z Was udoskonali przepis?Piszcie i pytajcie. Zapraszam :) Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz