DYNIOWO
Przepis miałam już dawno ale motywacji do realizacji dodała mi czytelniczka.
Prosiła o przepis na zupę dyniową, ale taki sprawdzony.
Sprawdziłam,dzieciaki nie odchodzą od garnka,
A miała być na dwa dni.
Nawet miałam plany zamrozić...
ZUPA KREM Z DYNI
Składniki. większa dynia, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera,
mały kawałek świeżego imbiru, 1 duża cebula, 1 kostka
rosołu drobiowego, vegeta, sól, pieprz, trochę sosu
sojowego i maggi do smaku, szczypta mielonego imbiru i gałki
muszkatołowej.
Wykonanie: dynię obrać, wydrążyć
środek i pokroić w grubą kostkę. Pokrojoną w kostkę cebulę
zeszklić na oleju.W garnku zagotować tylko ok 1 litra wody,
wrzucić warzywa i dynię oraz zeszkloną cebulę, dodać kostkę
rosołową i gotować do miękkości. WYRZUCIĆ PIETRUSZKĘ I SELERA,
a marchewkę zmiksować blenderem razem z dynią , doprawić podanymi
przyprawami i jeśli zupa będzie zbyt gęsta rozrzedzić
przegotowaną wodą. Podawać ze świeżo posiekanym szczypiorkiem z
dymki i groszkiem ptysiowym lub grzankami. UWAGA
zupa ma tendencję do gęstnienia jak postoi, wtedy trzeba przy
podgrzewaniu dolewać odrobinę wody. Nie gotować na początku
więcej wody niż 1 litr, bo będzie za rzadka.
Nie bójmy
się dodawać przypraw. Doprawiajmy do momentu przełamania słodkiego
smaku.Próbujcie i dzielcie się wrażeniami. A może ktoś z Was
udoskonali przepis?Piszcie i pytajcie. Zapraszam :) Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz